V petek, 7. 6., so imeli učenci, ki obiskujejo pouk nemščine, delavnico na temo Jedi v Nemčiji, Avstriji in Švici.

Zbrali smo se ob 15. uri v učilnici naravoslovja, kjer so nas čakale štiri velike posode s sestavinami. Razdelili smo se v skupine – dve skupini sta pripravljali nemški jedi »schwäbische Brezeln« in »scharzwälder Kirschtorte«, skupina Švicarjev je pripravljala »Rosti« in »Wurstsalat«, učenci, ki so se razporedili v skupino Avstrijcev, pa so pripravljali »Germknödeln«.

Pred pričetkom delavnice smo morali nemška poimenovanja za sestavine razporediti k ustreznim sestavinam, in ko smo to uspešno naredili, smo prejeli recepte. Vsaka skupina je morala določiti vodjo – pri vseh skupinah so to nalogo prevzele devetošolke, ki so razdelile delo med ostale člane skupine.

Tako smo začeli s pripravo jedi. Nekateri so se najprej lotili izdelave plakata, kjer so raziskovali tipično prehrano za določeno nemškogovorečo državo. Poigrali so se tudi z raziskovanjem različnih besed za jedi v avstrijski nemščini, ki so zelo podobne slovenskim poimenovanjem.

Po 17. ure je iz gospodinjske učilnice že zadišalo po presticah in biskvitu za torto. Učenci so med pripravo jedi tudi sproti pomivali posodo in skrbeli za čistočo.

Okrog 18. ure so bile vse jedi pripravljene. Pripravili smo pogrinjke in sedli k mizi. Vsaka skupine je predstavila svoj plakat in nas opremila z novim besediščem za hrano. Nato pa smo se lotili okušanja in ocenjevanja jedi.

Vse jedi so v celoti uspele in učenci so bili prav ponosni na svoje kulinarične izdelke. Kljub temu da je bilo petkovo popoldne, so učenci izkazali zanimanje za delavnico in ves čas pridno sodelovali.

S polnimi želodci smo se vsak po svoje odpravili v petkov večer.

Učiteljica Anita z učenci

Dostopnost