JEZIKI ZA MIR 

Evropski dan jezikov praznujemo vsako leto 26. septembra, predvsem z namenom praznovati raznolikost v Evropi in spodbujati učenje jezikov nasploh, v šoli in izven nje in skozi vse življenje. Evropski dan jezikov praznujemo že vse od leta 2001 dalje. Na ta dan oz. že v tednu pred in po 26. septembru se odvijajo razne prireditve širom Evrope, tudi v naših krajih. V prireditvah sodelujejo številne jezikovne in kulturne ustanove, društva, univerze ter šole.  

Na naši šoli smo letos v okviru Evropskega dneva jezikov kot vedno poudarjali pomen učenja in poznavanja maternega jezika kot tudi učenja tujih jezikov, učenci so se lahko preizkusili v raznih zabavnih aktivnosti, ki jih nudi spletna stran https://edl.ecml.at/ , nekateri učenci pa so tudi prevajali. Učenci 8. in 9. razreda so pri obveznem izbirnem predmetu nemščina prevajali naslove znanih pravljic v različne tuje jezike. Pripravili so razstavo knjig pravljic iz knjižnice ter knjižic, ki so jih sami izdelali, likovno pa sta jih opremili učenki 4. razreda. 

Ker pa letos Evropski dan jezikov poteka pod geslom Jeziki za mir, so se osmošolci ponovno lotili prevajanja, in sicer so v okviru interesne dejavnosti Angleški kotiček prevajali besedo »mir« v tuje jezike po lastni izbiri. Preizkusili pa so se tudi v izgovorjavi teh prevodov. Preizkusi se še ti, prevode najdeš na omenjeni razstavi na hodniku višje stopnje.  

Dostopnost