Za zemljevid poti kliknite: tukaj.
Naj bo vrt, travnik ali gozd, pomlad, poletje ali jesen, naše čute razvajajo barviti cvetovi ali opojne vonjave, ki na cvetove privabijo lačne žuželke, le-te pa nevede omogočijo oprašitev. Eni brez drugih ne preživijo, naša naloga pa je, da ohranimo biotsko raznovrstnost.
Tudi človek je rastline že od nekdaj uporabljal tako za hrano kot v zdravilne namene.
Spomladi nabiramo trobentice, lapuh, vijolice, regrat, pljučnik, koprive, čemaž, bezeg, akacijo. V poletnih mesecih najdemo kamilice, preslico, kislico, trpotec, rman, materino dušico, vinsko rutico, marjetice, liste borovnic in gozdnih jagod, cvetove čipe in kostanja … Jeseni nabiramo predvsem plodove kostanja, borovnic, šipka.
Nabiranja rastlin se lotimo s premislekom – nabiramo zgolj rastline, ki jih dovolj dobro poznamo, nabirajmo čim dlje od mest onesnaženja in nikakor ne nabiramo rastlin, ki so zaščitene. Naberemo le toliko, kolikor bomo porabili in največ za eno leto, saj se s časom učinkovitost zelišča izgublja.